Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται στο γυμναστήριο ή ασχολούνται με κάποιο σπορ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και, γενικότερα, επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ακόμα και ελαφρές καθημερινές ασκήσεις, όπως το βάδισμα πάνω από πέντε οικοδομικά τετράγωνα ή το γρήγορο ανέβασμα σκάλας που συνδέει τουλάχιστον τέσσερις ορόφους, έχει διαπιστωθεί πως παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα, ελαττώνοντας κατά 25% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής.
Όπως τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, φυσική δραστηριότητα σημαίνει τακτική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, επί 30-40 λεπτά, με ασκήσεις που ενεργοποιούν τους μεγάλους μυς του σώματος και αυξάνουν τον καρδιακό παλμό. Ιδανικά αθλήματα για τον σκοπό αυτό είναι η βάδιση, η ποδηλασία, το κολύμπι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϋ και δραστηριότητες όπως ο χορός, η ανάβαση μιας σκάλας, το καθάρισμα του σπιτιού, ακόμα και η κηπουρική.
«Είναι σημαντικό να σκεφτεί ο καθένας από εμάς ότι η άθληση που θα βοηθήσει την υγεία μας να διατηρείται σε καλή κατάσταση απαιτεί μόνο το 2% του 24ωρου», υπογραμμίζει ο κ. Τούτουζας. Και προσθέτει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν την ενασχόληση με την γυμναστική για όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 35 ετών, καθώς και για όλους - ανεξαρτήτως ηλικίας - όσους έχουν οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρδιολογικών παθήσεων ή ενοχλημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου