Ο Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πρότυπο Κέντρο Ορθοπεδικής Χειρουργικής - Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές, εξηγεί πως θα απαλλαγούμε από τα κότσια (βλαισοί μεγάλοι δάκτυλοι ποδιού), με την πρωτοποριακή εφαρμογή αντιμετώπισης της διαδερμικής μεθόδου.
Πρωτοποριακή Τεχνική Αντιμετώπισης
Το κότσι είναι η διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλλαγγική άρθρωση. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από σφυροδακτυλία του δεύτερου, ή του τρίτου δακτύλου καθώς και από κάλλους πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα του ποδιού.
Που οφείλονται τα κότσια
Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.
Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Η αρθρίτιδα εκφυλιστική ή άλλη και η κληρονομικότητα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια.
Τα κότσια εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες σε αναλογία 9 προς 1.
Το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι η αλλαγή σε πιο άνετα και μαλακά παπούτσια. Αν όμως δεν υπάρχει βελτίωση ή ο ασθενής αισθάνεται ότι από αισθητικής πλευράς δεν το ικανοποιεί η εμφάνιση του ποδιού του τότε χάρη στην νέα μέθοδο διαδερμικής διόρθωσης, μπορούμε να πετύχουμε ένα άριστο λειτουργικό όσο και αισθητικό αποτέλεσμα
Διαθερμική Αποκατάσταση
Υπάρχουν πάνω από διακόσιες διαφορετικές τεχνικές για την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Και αυτό γιατί ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος καθώς και η μακρά περίοδος αποκατάστασης ήταν πάντα ένα σχεδόν αξεπέραστο πρόβλημα με τις διορθωτικές οστεοτομίες των δακτύλων των κάτω άκρων.
Η διαδερμική διόρθωση έρχεται να λύσει αυτόν τον “Γόρδιο Δεσμό”
Ενδείξεις για την εφαρμογή της διαθερμικής μεθόδου
Υποψήφιες για χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι γυναίκες με:
• Αισθητική παραμόρφωση και εφίππευση των δακτύλων
• Έντονο πόνο στα πόδια, που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες
• Χρόνιο ερεθισμό και πρήξιμο του μεγάλου δακτύλου που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή φάρμακα
• Δυσκαμψία του μεγάλου δακτύλου (αδυναμία να το λυγίσετε ή να το τεντώσετε)
• Πόνος παρά την χρήση μαλακών ή ειδικών ορθοπαιδικών υποδημάτων (αποτυχία συντηρητικής αντιμετώπισης)
Όπως προαναφέραμε, η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου με τις ανοικτές μεθόδους ήταν πολύ επώδυνη και απαιτούσε παρατεταμένη ναρθηκοποίηση του ποδιού, δηλαδή εφαρμογή ειδικού άκαμπτου υποδήματος για 2 με 3 μήνες.
Αντίθετα, η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων του πρόσθιου άκρου ποδός γίνεται με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 5 mm. Η επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς γενική νάρκωση, με τοπική αναισθησία. Και η ασθενής πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της χωρίς να πονά και με την δυνατότητα να περπατά από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα τη νέας τεχνικής είναι:
• Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
• Πραγματοποίηση κάτω από τοπική αναισθησία
• Ημερήσια νοσηλεία
• Άμεση φόρτιση
• Αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
• Ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία
• Τεχνική ευκολία σε ενδεχόμενη μελλοντική επαναδιόρθωση.
Προετοιμασία
Προεγχειρητικά απαιτείται μια ακτινογραφία άκρου ποδός face σε όρθια θέση. Ανάλογα με τις μοίρες που αποκλίνουν τα δάκτυλα του ποδιά επιλέγουμε την τεχνική μας. Η διαδερμική αποκατάσταση αποφεύγεται μόνο στις πολύ μεγάλες παραμορφώσεις.
Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και η ασθενής μπορεί να φύγει για το σπίτι της μέχρι το μεσημέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου