Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αποτελεσματική αντιμετώπιση σκολίωσης και κύφωσης σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους

Δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης και κύφωσης SpineCor®. Ο δυναμικός κηδεμόνας SpineCor® (Έτος κατασκευής 1992, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων St. Justine, Mόντρεαλ, Καναδάς) αποτελεί διεθνώς την πιο αποτελεσματική μη χειρουργική μέθοδο για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης και της κύφωσης στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 1992 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων St. Justine του Καναδά από ομάδα 65 επιστημόνων με επικεφαλής τον Καθηγητή Παιδοορθοπαιδικής και Ερευνητή στο τμήμα Εμβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Charles H. Rivard καθώς και την Καθηγήτρια Παιδοορθοπαιδικής Christine Coillard κατόπιν πολυετούς έρευνας που είχε ως αντικείμενο τη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας της ιδιοπαθούς σκολίωσης και την αντιμετώπισή της.

Η διαφορετικότητά του δυναμικού διορθωτικού κηδεμόνα SpineCor® έναντι των σκληρών κηδεμόνων εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι δυναμικός και λειτουργεί χωρίς την άσκηση πίεσης 3 ή 4 σημείων στην σπονδυλική στήλη. Αντίθετα με τους άκαμπτους κηδεμόνες, δρα μέσω της διορθωτικής κίνησης που πραγματοποιείται κατά την εφαρμογή του αποσυμπιέζοντας το σκολιωτικό τμήμα και επανεκπαιδεύοντας τους νευρομυϊκούς υποδοχείς της σπονδυλικής στήλης στη νέα διορθωμένη θέση.
Τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του δυναμικού Κηδεμόνα SpineCor® είναι :

• Αισθητικά και ψυχολογικά είναι ευκολότερα αποδεκτός από τα παιδιά συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο κηδεμόνα καθώς είναι ελάχιστα διακριτός κάτω από τα ρούχα, είναι πιο δροσερός και τοποθετείται εύκολα. Κατά συνέπεια, τα παιδιά συνεργάζονται καλύτερα και προσαρμόζονται γρηγορότερα.

• Δεν επιβάλλει κανένα περιορισμό στην κίνηση. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες φορώντας τον κηδεμόνα ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα 4ωρο διάλειμμα ημερησίως.

• Δεν προκαλεί καμία απολύτως παρενέργεια σε αντίθεση με τους σκληρούς κηδεμόνες που επιφέρουν σημαντικού βαθμού ατροφία στους μύες και υποκινητικότητα στην σπονδυλική στήλη.

• Προσφέρει σταθερά, μη αναστρέψιμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αποτελέσματα.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Μάϊο του 2009 στη Λυόν της Γαλλίας στο 6° Διεθνές Συνέδριο της SOSORT (Society On Spinal Orthopaedic and Rehabilitation Treatment) η διόρθωση και η σταθεροποίηση που επιτυγχάνεται με τον δυναμικό κηδεμόνα SpineCor ανέρχεται στο 71,2% (353/495 ασθενείς, έρευνα του Μόντρεαλ) ενώ 5 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας το 63,5% των σκολιώσεων παρέμεναν σταθερές.

Το εντυπωσιακότερο όλων, που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, είναι ότι 29% των κυρτωμάτων συνέχιζαν ακόμα να διορθώνονται, μετά το πέρας της θεραπείας!

Στην Ελλάδα, η διόρθωση και σταθεροποίηση που επιτυγχάνεται με το δυναμικό κηδεμόνα SpineCor®, από τα πρώιμα αποτελέσματα σε 109 ασθενείς, ανέρχεται σε ποσοστό 96% όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Dr. Παναγιώτης Κ. Σουκάκος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μελισσίων 'Αμαλία Φλέμινγκ', στο 35o Συμπόσιο Σπονδυλικής Στήλης ''Ν.Γιαννέστρας - Π.Σμυρνής''.

Ο δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας SpineCor® είναι εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πιστοποιητικό CE, 1998) καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως ο MDL (Medical Device License Canada) και ο FDA (Food & Drug Administration USA). Στις μέρες μας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης και της κύφωσης σε περισσότερες από 250 Θεραπευτικές Κλινικές, Πανεπιστημιακά Κέντρα και Νοσοκομεία σε 21 χώρες. Αξιόλογα επίσης παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης του σε ενήλικες ασθενείς στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία καθώς προσφέρει σημαντική μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου και αξιοσημείωτη διόρθωση στη στάση του σώματός τους, παρέχοντας έτσι σημαντική ελπίδα σε μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου