Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η λεμονάδα ‘σύμμαχος’ κατά των νεύρων

Ο χυμός λεμονάδας με ζάχαρη μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα των ανθρώπων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Daily, πίσω από αυτή τη φαινομενικά περίεργη ανακάλυψη βρίσκεται μια μεγάλη έρευνα αμερικανών επιστημόνων μεταξύ της σύνδεσης του μεταβολισμού και της ψυχολογίας των ανθρώπων.


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ έκανε δοκιμές με 62 εθελοντές φοιτητές. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες, η μια ομάδα κατανάλωσε χυμό λεμονάδας με ζάχαρη, ενώ η άλλη χυμό με υποκατάστατο ζάχαρης.

Μετά από 8 λεπτά, όταν έπεσαν τα επίπεδα γλυκόζης, οι φοιτητές έλεγξαν τις αντιδράσεις τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους της μελέτης, σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί βαθμός της επιθετικότητας των μαθητών.

Αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν λεμονάδα με ζάχαρη, είχαν λιγότερη εχθρική συμπεριφορά με τους φοιτητές που κατανάλωσαν λεμονάδα με υποκατάστατο ζάχαρης.

Οι συντάκτες της έρευνας του Πανεπιστημίου του Οχάιο υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μέσο για την μείωση της αυξημένης επιθετικότητας, αλλά την ίδια ώρα, ιατροί και νευροφυσιολόγοι έχουν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη σχέση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την επιθετικότητα.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιθετική Συμπεριφορά, οι συντάκτες ψυχολόγοι έφεραν στοιχεία από διάφορες άλλες μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των διαταραχών του μεταβολισμού και της γλυκόζης. Στοιχεία από 50 πολιτείες των ΗΠΑ για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι όταν υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη στον οργανισμό, προκύπτουν και πολλά άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Σε μια άλλη ψυχολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στο διαβήτη, είναι λιγότερο πρόθυμοι να συγχωρήσουν τα λάθη των άλλων και λιγότερο πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου