Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τα κενά μνήμης πλήττουν περισσότερο τους άνδρες

Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν γνωστικά προβλήματα, αλλά οι άνδρες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προσωρινά κενά μνήμης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.





Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Mayo για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι το 19% των ανδρών, ηλικίας 70 με 89 ετών, έπασχαν από την αποκαλούμενη Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση, σε σύγκριση με 14%, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες. Οι πάσχοντες από Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση έχουν προβλήματα μνήμης, αλλά μπορούν να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και γενικώς αντιλαμβάνονται ότι ξεχνούν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υποστηρίζει ότι η Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση εμπίπτει σε μία ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ φυσιολογικής αφηρημάδας και άνοιας.

Ο ερευνητής δρ Ρόναλντ Πίτερσεν δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται με τέτοια συμπτώματα, επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Ακόμη και με τις υφιστάμενες διαφορές στην παιδεία, την ηλικία και τις ασθένειες- όπως ο διαβήτης και η υπέρταση- οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες κατά 50% σε σχέση με τις γυναίκες να εμφανίσουν Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση.

"Η διαφορά στο φύλο ήταν κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιακή για εμάς, γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες", είπε ο Πίτερσεν στο Reuters Health.

Ο ίδιος είπε ότι δεν αναπτύσσουν άνοια όλοι όσοι εμφανίζουν Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση, αλλά κάποιοι από αυτούς.

Εκτιμάται ότι το 15% των πασχόντων από Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση καταλήγουν κάθε χρόνο με άνοια. Το ποσοστό αυτό στο συνολικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 1% με 2%.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι από την κομητεία Ολμστεντ της Μινεσότα. Οι ερευνητές δαπάνησαν ώρες μελετώντας τον κάθε συμμετέχοντα ειδικά για συμπτώματα Ελαφράς Γνωστικής Εκπτωσης. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων είχαν γνωστικά προβλήματα πέραν των συμπτωμάτων γήρανσης, μεταξύ των οποίων και Αλτσχάιμερ.

Η Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση παρατηρήθηκε περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά όπως προέκυψε από την έρευνα όσο πιο μορφωμένοι ήταν οι συμμετέχοντες τόσο πιθανότερο ήταν να μην έχουν τέτοια προβλήματα.

Ο Πίτερσεν είπε ότι είναι δύσκολη η ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως οι άνδρες αποκτούν προβλήματα μνήμης νωρίτερα στη ζωή, αλλά στη συνέχεια η φθορά έχει αργότερους ρυθμούς σε σχέση με τις γυναίκες.

Με άλλα λόγια, ο λόγος που περισσότεροι άνδρες πάσχουν από Ελαφρά Γνωστική Εκπτωση ίσως να είναι ότι περισσότερες γυναίκες δεν περνούν από αυτό το στάδιο, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην άνοια.

Ενώ δεν υπάρχουν φάρμακα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της Ελαφράς Γνωστικής Εκπτωσης, ο Πίτερσεν είπε ότι οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Πρότεινε το διάβασμα και τον κινηματογράφο καθώς και τις συναναστροφές με τους φίλους και την οικογένεια, την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου