Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χαμόγελο, το πιο πολύτιμο αξεσουάρ

Ο Dr. Ηλίας Κούβαλης, D.D.S, Χειρουργός Οδοντίατρος με έμφαση την Αισθητική και Επανορθωτική Οδοντιατρική, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ΗΠΑ, εξηγεί γιατί το χαμόγελο είναι το πιο πολύτιμο αξεσουάρ της εμφάνισής μας.

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε είτε ακούσει είτε πει τη φράση: «μα τι έχεις κάνει και έχεις ομορφύνει έτσι;». Οι περισσότεροι ψάχνουμε για αλλαγές στα μαλλιά (άλλο χρώμα, πιο νεανικό κούρεμα…) ή στο πρόσωπο με κάποιες μικρές (ή και μεγαλύτερες πολλές φορές) παρεμβάσεις από δερματολόγους ή και πλαστικούς χειρουργούς.

Σπάνια όμως αποδίδουμε μια τέτοια αλλαγή σ’ ένα ισορροπημένο, φυσικό χαμόγελο. Υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας που φοβούνται ότι μετά από μια τέτοια οδοντιατρική παρέμβαση, δε θα αναγνωρίζουν πλέον τον εαυτό τους. Ότι δηλαδή κάθε ασθενής που βγαίνει από το ιατρείο ενός αισθητικού οδοντίατρου, θα έχει τα κατάλευκα δόντια ενός σταρ.

Και αυτό πολλούς τους φοβίζει. Τους φοβίζει το γεγονός ότι το χαμόγελό τους θα γίνει το κεντρικό σημείο του προσώπου τους αντί να εναρμονίζεται με αυτό.

Από την προσωπική μου εμπειρία, μιλώντας με ασθενείς στο ιατρείο μου, πολλοί φοβούνται ότι ακόμα και μια λεύκανση θα κάνει τα δόντια τους να φαίνονται «ψεύτικα», σαν κάποιον σταρ του εγχώριου ή παγκόσμιου κινηματογράφου. Και έχουν δίκιο να σκέφτονται έτσι γιατί μόνο αυτό το είδος βλέπουν να προβάλλεται στις ταινίες, την τηλεόραση ή τα περιοδικά.

Όμως με τα άλματα που γίνονται στο χώρο της οδοντιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή μια γκάμα υλικών τα οποία συγκρίνονται μόνο με την παλέτα ενός ζωγράφου που προσπαθεί να αποδώσει την πιο μικρή λεπτομέρεια ενός πορτραίτου που φιλοτεχνεί.

Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε αισθητικές αποκαταστάσεις που να ταιριάζουν στο πρόσωπο και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή αντί για χαμόγελα ίδια για όλους λες και βγήκαν από το ίδιο καλούπι.

Έτσι στραβά δόντια γίνονται ίσια, σκουρόχρωμα πιο λευκά, μικρά πιο μεγάλα κ.ο.κ. Εκεί πριν έλειπαν δόντια, τώρα προστίθενται εμφυτεύματα, εκεί που πρώτα υπήρχαν μασέλες που δεν εφάρμοζαν σωστά λόγω απορρόφησης του οστού, τώρα με τα εμφυτεύματα οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δόντια που μοιάζουν και λειτουργούν σαν αυτά που είχαν όταν ήταν νεώτεροι.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αισθητική βελτίωση μπορεί να σημαίνει παρέμβαση είτε σε ολόκληρη την οδοντοστοιχία τους ασθενούς είτε και σε ένα μόνο δόντι.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε τους κανόνες που διέπουν την οδοντιατρική όπως και κάθε ιατρική επιστήμη. Ότι κάνουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να λειτουργεί σωστά ενώ η αισθητική πλευρά ακολουθεί, όπως ακριβώς γίνεται και στη φύση.

Η σωστή θεραπεία αλλά και η αισθητική ανανέωση ενός στόματος πρέπει να αποτελεί πρωτίστως μια συνεργασία εμπιστοσύνης μεταξύ του/της οδοντιάτρου και του/της ασθενούς. Κάθε θεραπεία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να γίνονται πλήρως κατανοητά από τον ενδιαφερόμενο έτσι ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση.

Μέρος της συζήτησης αυτής είναι φυσικά και το οικονομικό, ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς όπως οι σημερινοί, το οποίο όμως δε θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στη λήψη μιας τέτοιας σοβαρής απόφασης.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της ιδέας ότι για κάθε ασθενή υπάρχει μια βέλτιστη θεραπεία ενώ οι υπόλοιπες είναι πολύ καλές εναλλακτικές. Αφού λοιπόν όλα έχουν εξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια, ο ασθενής θα πρέπει από μονός του πλέον να αποφασίσει αν θα προχωρήσει και αν ναι τότε αν θα ακολουθήσει τη βέλτιστη για αυτόν/αυτήν θεραπεία ή μία από τις εναλλακτικές.

Έτσι συνοπτικά μπορούμε να παραθέσουμε κάποιες τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα ανά τον κόσμο για την αισθητική βελτίωση ενός χαμόγελου:

• Λεύκανση όλης της οδοντοστοιχίας ή και ενός μεμονωμένου δοντιού το οποίο λόγω παλαιού τραύματος ή κάποιας επίσης παλιάς απονεύρωσης, είναι αρκετά πιο σκούρο από τα υπόλοιπα.

• Όψεις ρητίνης με τις οποίες ο οδοντίατρος μπορεί μέσα στο ιατρείο του να αναβαθμίσει ένα χαμόγελο άμεσα και όσο πιο συντηρητικά γίνεται μέσα σε λίγες ώρες.

• Όψεις πορσελάνης οι οποίες είναι λεπτές «φλύδες» από πορσελάνη που κατασκευάζονται στο εργαστήριο και συγκολλούνται μόνιμα στο ιατρείο. Η διαδικασία εδώ απαιτεί περισσότερα ραντεβού και μεγαλύτερο κόστος με τη διαφορά όμως ότι η πορσελάνη είναι πιο ανθεκτικό υλικό στο χρόνο από τη ρητίνη.

• Στεφάνες («θήκες») χωρίς να χρησιμοποιείται μέταλλο από μέσα που συνήθως κάνει τα δόντια με θήκες να φαίνονται «ψεύτικα». Αυτές χρησιμοποιούνται σε πολλά παλιά σφραγίσματα, απονευρώσεις, σπασμένα ή με πολλά ραγίσματα, για τα προστατεύουν παράλληλα με την αισθητική τους αναβάθμιση.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν π.χ. λεύκανση αν έχουν στα μπροστινά τους δόντια ήδη σφραγίσματα ή θήκες γιατί με το πέρας της λεύκανσης θα χρειαστεί να αλλαχθούν αφού αυτά δεν αλλάζουν χρώμα όπως τα φυσικά δόντια.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η γνώμη ενός οδοντιάτρου με πείρα σε θέματα αισθητικής πριν ο ασθενής προχωρήσει σε οποιαδήποτε πειραματισμούς με τα δόντια του, συχνά με υλικά του εμπορίου που δεν έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση.

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε την ορθοδοντική, τα γνωστά μας σιδεράκια, η οποία είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή με μακροχρόνια αποτελέσματα, ιδίως σε άτομα που το πρόβλημα τους είναι η διάταξη των δοντιών στο στόμα, ενώ κατά τα άλλα είναι απολύτως υγιή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ομορφιά είναι ένα απολύτως υποκειμενικό χαρακτηριστικό το οποίο όπως φαίνεται τροποποιείται με τους καιρούς, τις τάσεις της μόδας ή την κουλτούρα μέσα στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε.

Έτσι και η οδοντιατρική σήμερα μέσα από βάσιμες επιστημονικές μελέτες, έρευνες και νέες τεχνικές είναι σε θέση να βοηθήσει όσους θέλουν να αποκτήσουν είτε το χαμόγελο του αγαπημένου τους σταρ είτε αυτό που θα εκφράζει τη δική του ή τη δική της προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου