Ο Αναστάσιος Γ. Ρούσσος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Διδάκτωρ, ΜSC Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τα αίτια εμφάνισης της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα της δυσκοιλιότητας αυξάνεται δραματικά. Ο δυτικός τρόπος διατροφής (διατροφή πλούσια σε ζωικό λίπος και πτωχή σε φυτικές ίνες), η καθιστική ζωή, η απουσία σωματικής άσκησης, το καθημερινό stress θεωρούνται ενοχοποιητικοί παράγοντες για τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Ποιος όμως είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας;
Για να θεωρηθεί ένας ασθενής ότι πάσχει από δυσκοιλιότητα θα πρέπει στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών να ισχύουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα τέσσερα κριτήρια.
1. Αριθμός κενώσεων < 3 / εβδομάδα.
2. Τουλάχιστον στο ¼ των κενώσεων δυσκολία στην αποβολή των κοπράνων.
3. Τουλάχιστον στο ¼ των κενώσεων αποβολή σκληρών κοπράνων.
4. Τουλάχιστον στο ¼ των κενώσεων χρήση κλυσμάτων ή καθαρτικών για την έξοδο των κοπράνων.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ένας ασθενής παρουσιάζει πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό γαστρεντερολόγο καθώς υπεύθυνο για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι κάποιο σοβαρό νόσημα.
Νοσήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι τα ακόλουθα:
1. Νοσήματα του παχέος εντέρου (πολύποδες, νεοπλάσματα)
2. Νευρολογικά νοσήματα (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος του Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας κα)
3. Ενδοκρινολογικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός)
4. Φάρμακα (αντιδιαρροικά, καρδιολογικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά)
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι κάθε ασθενής ηλικίας άνω των 50 ετών ο οποίος παρουσιάζει πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας και κάθε ασθενής ανεξαρτήτου ηλικίας με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ο οποίος παρουσιάζει πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε ενδοσκοπικό έλεγχο παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση).
Σε περίπτωση κατά την οποία αποκλεισθεί κάποιο νόσημα το οποίο προκαλεί δυσκοιλιότητα τότε ο ασθενής θεωρείται ότι πάσχει από ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα η οποία κατά κανόνα αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Τι μπορεί όμως να γίνει για την ανακούφιση των περιπτώσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των πασχόντων από χρόνια δυσκοιλιότητα. Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες απλές οδηγίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από δυσκοιλιότητα και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε περίπτωση κατά την οποία πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα προσπαθήστε:
• Να μην καταναλώνετε πολύ λιπαρά γεύματα
• Να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα
• Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα (ιδιαίτερα ακτινίδια, δαμάσκηνα)
• Να καταναλώνετε άφθονα χόρτα
• Να καταναλώνετε άφθονα λαχανικά
• Να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε
• Να μην αναστέλλετε την ανάγκη για κένωση
• Να περιορίσετε το άγχος
Σε περίπτωση κατά την οποία τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν και το πρόβλημα παρατείνεται τότε ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην καταφεύγει στην αλόγιστη χρήση καθαρτικών τα οποία συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση.
Συμπερασματικά, η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ένας ασθενής παρουσιάζει πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό γαστρεντερολόγο καθώς υπεύθυνο για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι κάποιο σοβαρό νόσημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου