Ο Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. Παιδίατρος - Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού και Γαλουχίας, αναφέρει την προώθηση του μητρικού θηλασμού με τους νέους στόχους «Healthy People 2020» στις ΗΠΑ και παράλληλα τι επικρατεί σήμερα στη χώρα μας σχετικά με αυτό το θέμα.
Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε το Δεκέμβριο του 2010 τους νέους στόχους δημόσιας υγείας με τίτλο «Healthy People 2020». Για πρώτη φορά, τα εμπόδια στο μητρικό θηλασμό συζητούνται και τίθενται προς αντιμετώπιση στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Στους νέους στόχους για την υγεία των Αμερικανών κατά την επόμενη δεκαετία, η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού έχει κυρίαρχη θέση.
«Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τις μητέρες και τα μωρά τους» λέει ο Gerald Calnen, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλουχίας. «Για δεκαετίες, λέγαμε στις μητέρες να προσπαθήσουν περισσότερο. Τώρα με τους στόχους του Health People 2020, βοηθάμε πραγματικά και ουσιαστικά τις μητέρες να επιτύχουν στο θηλασμό».
Οι νέοι στόχοι δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν την περιγεννητική φροντίδα στα μαιευτήρια όπως και τις διευκολύνσεις για θηλάζουσες μητέρες στους χώρους εργασίας, δύο σημαντικά εμπόδια μέχρι τώρα για μητέρες και μωρά.
Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται:
• Μέχρι το 2020, τουλάχιστον 8% των παιδιών στις ΗΠΑ να γεννιούνται σε μαιευτήρια με πιστοποίηση Φιλικού προς τα Βρέφη. Στην Ελλάδα βέβαια, ακόμα και σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι 0%, γιατί δεν υπάρχει ακόμα κανένα μαιευτήριο που να είναι πιστοποιημένο ως Φιλικό προς τα Βρέφη.
• Μέχρι το 2020, τουλάχιστον 82% των βρεφών να έχουν θηλάσει έστω και για λίγο, έστω και μη αποκλειστικά. Το σημερινό ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 75%, στην Ελλάδα όμως 90%, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελληνίδων επιθυμούν να θηλάσουν και ξεκινούν το θηλασμό, για να σταματήσουν πρόωρα λόγω των εχθρικών προς το θηλασμό πολιτικών στα ελληνικά μαιευτήρια και λόγω του μη φιλικού προς το θηλασμό κοινωνικού περιβάλλοντος.
• Μέχρι το 2020, τουλάχιστον 61% των βρεφών να έχουν θηλάσει τουλάχιστον για έξι μήνες, έστω και όχι αποκλειστικά. Το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ σήμερα είναι 43%. Στην Ελλάδα και σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Θηλασμού το 2009 είναι μόνο 22%!
• Μέχρι το 2020, τουλάχιστον το 34% των βρεφών να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να θηλάζουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Στις ΗΠΑ σήμερα μόνο 13% των βρεφών θηλάζουν στα πρώτα τους γενέθλια, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι τραγικό: 6%, δηλαδή θα πρέπει να εξαπλασιαστεί σε δέκα χρόνια!
• Μέχρι το 2020, τουλάχιστον 24% των βρεφών να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, όταν σήμερα στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13%. Στη χώρα μας μόλις το 0.9% των βρεφών έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά, δηλαδή χωρίς ξένο γάλα και χωρίς κρεμούλες, πράγμα που σημαίνει ότι τα βρέφη αυτά μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια πρέπει να εικοσαπλασιαστούν!
• Μέχρι το 2020, όχι παραπάνω από 15% των υγιών νεογεννήτων να λαμβάνουν «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος κατά την παραμονή τους στο μαιευτήριο, όταν το ποσοστό σήμερα στις ΗΠΑ είναι 26%. Στην Ελλάδα και σύμφωνα πάντα με την Εθνική Στατιστική Θηλασμού το 2009, στο 65% των γυναικών δίνεται, κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο, γραπτή συνταγή για τροποποιημένο γάλα αγελάδος, ενώ το 35% λαμβάνουν από το προσωπικό του μαιευτηρίου δωρεάν δείγμα ξένου γάλακτος για το σπίτι. Τουλάχιστον 60% των νεογεννήτων στη χώρα μας παίρνουν από την πρώτη ήδη ημέρα τις ζωής τους υγρά άλλα από το μητρικό γάλα.
• Μέχρι το 2020, η αναλογία επιχειρήσεων και χώρων εργασίας - δημόσιων και ιδιωτικών - που υποστηρίζουν την εργαζόμενη θηλάζουσα μητέρα με διευκολύνσεις σε χώρο και χρόνο για να βγάλει το γάλα της ή να θηλάσει το μωρό της κατά την εργασία της να αυξηθεί από 25% σε 38%. Στη χώρα μας αυτά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, γιατί δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόγραμμα υποστήριξης της γαλουχίας για τη θηλάζουσα μητέρα που εργάζεται, ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα.
• Μέχρι το 2020 να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών σε εγκύους πρωτοτόκους χαμηλού κινδύνου, από 26.5% σε 23.9%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50%!
• Μέχρι το 2020 να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών σε γυναίκες που γέννησαν προηγούμενο παιδί με καισαρική από 91% που είναι σήμερα στις ΗΠΑ σε 81%. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 100%.
«Τοποθετώντας την περιγεννητική φροντίδα στα νοσοκομεία και την υποστήριξη της λεχώνας στους χώρους εργασίας σε κεντρικό κομμάτι του Healthy People 2020, οι ιθύνοντες αναγνωρίζουν αυτό που οι μητέρες ήδη γνωρίζουν», λέει ο Δρ Calnen. «Ότι δηλαδή είναι αναγκαίο να αλλάξουμε το σύστημα ώστε τα νοσοκομεία, οι εργοδότες και το γενικό κοινό να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ώστε να επιτύχουν τους καλύτερους στόχους στη βρεφική διατροφή».
Δεν αρκεί να λέμε στις γυναίκες να θηλάζουν, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που να προωθεί το μητρικό θηλασμό και όχι τα μπιμπερό ξένου γάλακτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου