Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Συσκευή λέιζερ καταστρέφει όγκους σε πνεύμονες

Μια καινοτομική συσκευή λέιζερ που καταστρέφει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη Βρετανία από έναν Έλληνα γιατρό, τον Γιώργο Λαδά.


O Γιώργος Λαδάς επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, στο κεντρικό Λονδίνο.

Το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών. Ο Λαδάς, μετά την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, άρχισε να εργάζεται στο Βρετανικό νοσοκομείο από το 1994, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Από το 1997 μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία αργή, που διαρκούσε μέχρι και 12 ώρες, ώσπου ο έλληνας ερευνητής άρχισε να εφαρμόζει τη νέα τεχνική.

Ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο διεθνώς και περίπου 1,3 εκατ. διαγνώσεις νέων περιστατικών γίνονται κάθε χρόνο στον κόσμο. Περίπου το 85 - 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τους παθητικούς καπνιστές.

Αν και το «λέιζερ των πνευμόνων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρωτογενείς όγκους (που ξεκινάνε από τον πνεύμονα), συνήθως αξιοποιείται για δευτερογενείς όγκους που αποτελούν μετάσταση όγκου ο οποίος ξεκίνησε σε άλλο σημείο του σώματος.

Η ιδέα αφαίρεσης όγκων με λέιζερ πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η συσκευή του Λαδά εκπέμπει ενέργεια 70.000 βατ ανά τετραγωνικό εκατοστό, παράγοντας θερμοκρασία μέχρι 7.000 βαθμούς Κελσίου (όσο 70 φούρνοι μικροκυμάτων μαζί), με αποτέλεσμα ο όγκος να εξατμίζεται τελικά και να εξαφανίζεται τελείως. Στη διάρκεια της επέμβασης, όλοι πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.

Το λέιζερ επίσης μπορεί να «σφραγίσει» αμέσως τον περιβάλλοντα ιστό γύρω από τον όγκο, με συνέπεια να αποφεύγεται η αιμορραγία που συμβαίνει με τη συμβατική μέθοδο. Έτσι, μειώνεται στο μισό περίπου και ο χρόνος που ο ασθενής παραμένει σε γενική αναισθησία (σε δύο ή τρεις ώρες κατά μέσο όρο).

Μέχρι τώρα ο κ. Λαδάς έχει κάνει πάνω από 45 αφαιρέσεις όγκων των πνευμόνων με λέιζερ, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο έλληνας γιατρός εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και Αυστρία στη νέα τεχνική, ενώ πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου, πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου