Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η σωματική άσκηση πρέπει να είναι επώδυνη ή όχι;

Παρότι είναι μια διαδεδομένη άποψη πως η άσκηση έχει αποτέλεσμα μόνον όταν προκαλεί πόνο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθει κανείς κάποιο πονάκι έπειτα από μια νέα άσκηση, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πονάει κάθε φορά που γυμνάζεται - και σίγουρα όχι στη διάρκεια της ασκήσεως. Αν σας προκαλεί πόνο μια άσκηση, σταματήστε να την κάνετε.


Ο πόνος που δήθεν πρέπει να προκαλεί η γυμναστική για να είναι αποτελεσματική, δεν είναι ο μοναδικός μύθος που περιβάλλει την άσκηση. Στη συνέχεια, παρατίθενται μερικοί ακόμη από τους επικρατέστερους.

Η αεροβική άσκηση είναι το παν στην γυμναστική;

Μύθος. Μία καλή, ισορροπημένη προπόνηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τριών ειδών ασκήσεις: αεροβικές, ασκήσεις για ευλυγισία όπως οι διατάσεις (στρέτσινγκ) και ασκήσεις για δύναμη, όπως μηχανήματα αντίστασης, ελεύθερα βάρη και αλτήρες.

Οι γυναίκες που κάνουν βάρη αποκτούν αντρικά μπράτσα;

Ο στόχος της άσκησης σπανίως είναι η σωματοδόμηση (μπόντι μπήλντινγκ). Αυτό που θέλει ο μέσος ασκούμενος είναι να αποκτήσει δυνατούς και καλύτερα γραμμωμένους μυς, όχι πιο «φουσκωτούς». Όταν, συνεπώς, μια γυναίκα κάνει τις κατάλληλες ασκήσεις με λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις, αποκλείεται να αποκτήσει αντρικά μπράτσα. Χώρια που οι γυναίκες δεν έχουν αρκετή τεστοστερόνη (είναι η ορμόνη που χαρίζει στους άντρες μεγάλους μυς) ώστε να «φουσκώνουν» εύκολα οι μυς τους.

Η γυμναστική πρέπει να είναι σκληρή για να είναι ωφέλιμη;

Δεν χρειάζεται να ωθεί κανείς τον εαυτό του στα άκρα για να ωφεληθεί από την άσκηση. Τουναντίον, αν το παρακάνει, μπορεί να έχει συνέπειες. Αν, συνεπώς, τη μία μέρα γυμνασθείτε έντονα, φροντίστε την επομένη να έχετε πιο εύκολο πρόγραμμα. Και μην ξεχνάτε να δίνετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως είτε δεν θα γυμνάζεστε καθόλου 2-3 μέρες την εβδομάδα, είτε θα κάνετε ήπια προπόνηση - λ.χ. βάδιση αντί για τζόγγινγκ.

Οι «κοιλιακοί» μπορούν να κάνουν επίπεδη την κοιλιά;

Μέγας μύθος. Οι «κοιλιακοί» είναι πολύ σημαντικοί για την ενδυνάμωση των μυών της κοιλιακής χώρας και την βελτίωση της στάσης του σώματος. Εντούτοις, αν έχετε περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, δεν πρόκειται να δείτε τους κοιλιακούς σας να διαγράφονται, όσο κι αν προσπαθήσετε. Τοπικό αδυνάτισμα με την άσκηση δεν γίνεται. Αν έχετε περιττό λίπος, φροντίστε να συνδυάσετε την γυμναστική με κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, ώστε να χάσετε τα παχάκια σας και να φανούν οι κοιλιακοί σας.

Η αεροβική άσκηση επιταχύνει τον μεταβολισμό;

Δεν είναι απολύτως ακριβές. Ο μεταβολισμός, δηλαδή ο ρυθμός καύσης των θερμίδων, όντως επιταχύνεται στη διάρκεια της ασκήσεως και μπορεί να παραμείνει αυξημένος για λίγη ώρα μετά το τέλος της - για λίγη ώρα, όχι εσαεί. Συνεπώς, αν τέσσερις ώρες μετά την προπόνηση φάτε ένα. διπλό τσίζμπεργκερ, με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό, θα κάψετε όσες θερμίδες θα καίγατε αν δεν είχε προηγηθεί προπόνηση. Τα μεταβολικά οφέλη, πάντως, εντείνονται μακροπρόθεσμα με την αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος, η οποία με τη σειρά της επιτυγχάνεται με τις ασκήσεις για δύναμη - άλλος ένας λόγος, συνεπώς, για να έχει η προπόνησή σας όλα τα είδη ασκήσεων.

Αν γυμνάζεσαι αρκετά, μπορείς να τρως όσο θες;

Δεν είναι αλήθεια. Αν ένας άνθρωπος τρώει περισσότερες θερμίδες απ' όσες «καίει» ο οργανισμός του στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων του, είναι απολύτως βέβαιον πως θα παχύνει. Συνεπώς, η άσκηση δεν αποτελεί άλλοθι πολυφαγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου