Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου) και τις ημέρες Οστεοπόρωσης 20 με 27 Οκτωβρίου, εξηγεί γιατί είναι σημαντική η πρόληψη στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι σημαντική, διότι αποτελεί βασική αιτία θανάτου σε μεγάλες ηλικίες.
Το κόστος της οστεοπόρωσης είναι επίσης σημαντικό εάν κανείς υπολογίσει εκτός από τους θανάτους, το ψυχικό και σωματικό κόστος αποκατάστασης των καταγμάτων που προκαλεί, καθώς και το κόστος από την σωματική δυσλειτουργία και την μειωμένη ευεξία από τα επώδυνα συμπτώματα (πόνος στα κόκκαλα και στους μύες).

Στην οστεοπόρωση υπάρχει μείωση της πυκνότητας του οστού. Η οστεοπόρωση προσβάλλει τις γυναίκες σε μικρότερη συνήθως ηλικία από τους άντρες, μετά την εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η οστεοπόρωση δεν οφείλεται στην ηλικία ή την εμμηνόπαυση αλλά σε λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, αντιπηκτικών, διουρητικών κ.λπ.), ύπαρξη παθολογικών διαταραχών και νοσημάτων (π.χ. διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός σύνδρομο cushing).

Αυτός είναι ο λόγος που τα περιστατικά οστεοπόρωσης πρέπει να διερευνώνται σωστά ιατρικώς.

Η προστασία του οστού πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία με καλές διατροφικές συνήθειες και σωστά προγράμματα άσκησης.

Η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η καθιστική ζωή είναι συχνά φαινόμενα στην Ελλάδα, συντελούν στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης και πρέπει να αποφεύγονται.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης γίνεται και με περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους που στην γυναίκα πρέπει να αρχίζουν νωρίς μετά την εμμηνόπαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου