Επειδή για μερικούς ανθρώπους η βάδιση ή η κίνηση γενικότερα απαιτεί προσπάθεια, ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο που λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Πρόκειται για το Εργαστήριο ανάλυσης βάδισης, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, με στόχο την κλινική ανάλυση της κίνησης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον τρόπο αντιμετώπισης μυοσκελετικών και νευρολογικών προβλημάτων.
"Στο εργαστήριο γίνεται καταγραφή της μυϊκής δραστηριότητας, των δυνάμεων αντίδρασης του εδάφους και της κίνησης των μελών του σώματος, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και όργανα όπως ο ηλεκτρομυογράφος, τα δυναμοδάπεδα και συστήματα κινηματικής ανάλυσης, που περιλαμβάνουν υπέρυθρες κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ειδικό λογισμικό", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιοκινητικός Θωμάς Νικοδέλης.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση βάδισης στηρίζεται στην τεχνολογία του βίντεο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή για την καταγραφή της κίνησης. Ειδικό λογισμικό μετατρέπει τις βιντεο-εικόνες της βάδισης σε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο. Τροχιές, ταχύτητες και γωνίες των μελών του σώματος υπολογίζονται αυτόματα για την κινηματική ανάλυση, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται οι δυνάμεις που ασκούνται στο έδαφος, από τα δυναμοδάπεδα που είναι τοποθετημένα στο διάδρομο βάδισης.
Τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται με κλινική εξέταση, σωματομετρική ανάλυση, ανάλυση στατικής ισορροπίας και ανάλυση μυϊκού έργου-ισχύος, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται περισσότερες από 200 παράμετροι για τη σύνταξη του πορίσματος.
Τα στοιχεία αναλύονται από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου και δημιουργείται αναφορά με παρατηρήσεις από τη σύγκριση των δεδομένων του εξεταζόμενου με τα αναμενόμενα φυσιολογικά, για να προκύψει το τελικό συμπέρασμα.
Οι περιπτώσεις στις οποίες βοηθά η Ανάλυση Βάδισης είναι βλάβες, δυσλειτουργίες, κακώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, μυοπάθειες, εκφυλιστικά νοσήματα και μυοσκελετικές δυσπλασίες.
Από το εργαστήριο έχουν "περάσει", επίσης, ασθενείς με εγκεφαλικό, δισκοκήλη, άτομα με τεχνητά μέλη και παιδιά, άνω των 6 ετών, με προβλήματα ισορροπίας.
"Γιατροί από διάφορα νοσοκομεία μας παραπέμπουν ασθενείς τους προκειμένου, μέσα από την ανάλυση της βάδισης, να οδηγηθούν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία", σημειώνει ο κ.Νικοδέλης προσθέτοντας ότι το πόρισμα του εργαστηρίου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία του γιατρού.
"Στο εργαστήριο μπορούν να εξετασθούν όλοι όσοι έχουν ανωμαλία στη βάδιση προκειμένου να καταγραφεί η απόκλιση και, μετά από την ανάλυση των δεδομένων, να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει", λέει ο κ.Νικοδέλης.
Ήδη, πάντως, έχουν γίνει πάνω από 80 μετρήσεις σε άτομα με προβλήματα αλλά και σε φυσιολογικά, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης στα αποτελέσματα των εξετάσεων
"Ωστόσο, ελάχιστα ταμεία δικαιολογούν το κόστος της συγκεκριμένης εξέτασης που ανέρχεται στα 200 ευρώ, τιμή που είναι στα κατώτερα δυνατά πλαίσια τη στιγμή που επίσημα, στο ανάλογο δηλαδή ΦΕΚ, κοστολογείται στα 450 ευρώ", αναφέρει ο κ.Νικοδέλης.
Σημειώνεται ότι το εργαστήριο δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΠΕΠ Μέτρο 3.2, ύψους 200.000 ευρώ και αντίστοιχο λειτουργεί και στην ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών.
Εκτός από τις μετρήσεις, το Εργαστήριο συμμετέχει και στην ερευνητική διαδικασία με ένα πρόγραμμα ανάλυσης της κίνησης των άνω άκρων το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Εργαστήρι βιοκινητικής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, έχει καταθέσει πρόταση, για τη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια, προγράμματος που αφορά τα παιδιά με κύφωση και πώς επηρεάζεται από το συγκεκριμένο πρόβλημα η βάδισή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου