Τη βούληση του να προχωρήσει στην εξυγίανση του τομέα υγείας, επανέλαβε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέχεια των όσων είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες, θέτοντας και τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στη θέση του.
«Τέλη Δεκεμβρίου, θα κρίνω ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει τη δουλειά, ποιός πρέπει να φύγει και ποιός πρέπει να μείνει. Αναφέρομαι στη διοίκηση των νοσοκομείων. Ποιός τρέχει αυτούς τους στόχους και ποιός δεν τους τρέχει, ποιός τους κολλάει»,ανέφερε.
Και συμπλήρωσε:
«Δεν γίνεται.Εντάξει, άμα το κάνω έτσι, άμα δηλαδή με φάει αυτό, τότε τι νόημα έχει να περιφέρομαι ως υπουργός; Θα κάνω ό,τι έγινε επί δεκαετίες, δηλαδή δεν θα κάνω τίποτα και μετά θα λέω ότι φταίει η κακιά μου τύχη και αδικήθηκα και τέτοια, δηλαδή αηδίες. Λοιπόν, ή κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ή δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, έφερε ως παράδειγμα γραφειοκρατίας το Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, λέγοντας:
«Η καθυστέρηση εξέτασης καρκινοπαθούς φτάνει τους 9 μήνες. Η ενημέρωση αυτή δόθηκε σε μένα την Τρίτη που μας πέρασε. Και του λέω: 9 μήνες έχεις λίστα αναμονής επειδή δεν έχει κάνει μια επιτροπή το υπουργείο να σου δώσει μια άδεια, μια άδεια που έχεις πάρει από το Δημόκριτο; Μου λέει, ναι. Εάν σου δώσει το υπουργείο την άδεια, πότε θα τελειώσεις; Μου λέει, θα υπάρχει λίστα αναμονής αλλά θα είναι τρίμηνη. Αντιλαμβάνεστε ότι η γραφειοκρατία στην προκείμενη περίπτωση είναι θανατηφόρα, μπορεί άνθρωπος να πεθάνει από αυτό, επειδή εσύ δεν τον εξέτασες την κατάλληλη στιγμή».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι με την μηχανογράφηση θα αντιμετωπιστούν και τα «τρωκτικά» στο χώρο της υγείας: «Λόγω της τσαπατσουλιάς, των καθυστερήσεων και της αναλγησίας, κάποια ποντίκια χορεύουν. Και όλα αυτά είναι σε βάρος των ανθρώπων που αρρωσταίνουν», είπε.
Εξ άλλου, μιλώντας στον ίδιο σταθμό,ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ Μ.Σαλμάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα στη χώρα μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η πολυπλοκότητα και η πολυδιάσπαση της χρηματοδότησης. Δηλαδή, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία έχει Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα και στη Γερμανία δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία ισχυρά,που αγοράζουν υπηρεσίες από τα κρατικά ή τα ιδιωτικά νοσοκομεία, στη χώρα μας έχουμε και Εθνικό Σύστημα Υγείας και κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Από τα 18 δισεκατομμύρια που χάλασε το κράτος πέρσι για την υγεία των πολιτών, περιέργως τα 9,5 τα χάλασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα υπουργός Υγείας, δεν είναι ο υπουργός Υγείας, είναι ο υπουργός Εργασίας».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των ιατρών στα κρατικά νοσοκομεία σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Εκπέμπω ένα σήμα συναγερμού. Τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο λόγος είναι απλούστατος. Λήγουν οι συμβάσεις των νοσηλευτών που ήταν ορισμένου χρόνου και με καθεστώς stage, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να τις ανανεώσει. Αυτοί φεύγουν δηλαδή. Και από την άλλη μεριά έχουμε μαζικό κύμα φυγής λόγω συνταξιοδοτήσεων. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αδειάσουν τα νοσοκομεία τελείως από νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα ήδη λειτουργούν τελείως οριακά, σε λίγο δε θα μπορούν να λειτουργήσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου