Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τοκετός στο νερό

Ο Νικόλαος Δ. Βραχνής, MD, DFFP, CertMedEd, Λέκτορας Μαιευτικής-Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί την δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μέσα στο νερό.


Ο τοκετός στο νερό δίνει στην έγκυο μια αίσθηση χαλάρωσης, διευκολύνει τις κινήσεις της, μειώνει την ανάγκη για επικληρίδιο, παυσίπονα, και άλλα φάρμακα και αποτελεί μια πιο ολιστική εμπειρία.

Μια γυναίκα που δεν έχει ιατρικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη της και βρίσκεται μεταξύ 37 και 41 εβδομάδων κύησης μπορεί να επιλέξει τον τοκετό στο νερό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει ξαναγεννήσει και η προηγούμενη εγκυμοσύνη και ο τοκετός της ήταν χωρίς προβλήματα.

Στο νερό μειώνεται η επίδραση της βαρύτητας, το σώμα της εγκύου επιπλέει και έτσι μπορεί να αλλάζει θέση και να μετακινηθεί μέσα στο νερό πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στο κλασσικό κρεβάτι τοκετού. Στο νερό η έγκυος χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα κινείται, ο τοκετός προχωρά πιο εύκολα (η έγκυος πονά λιγότερο), είναι πιο σύντομος και απαιτεί λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις.

Η χρήση του νερού στο πρώτο στάδιο του τοκετού -που διαρκεί περισσότερο-, έχει τα παραπάνω αναφερόμενα ευεργετικά αποτελέσματα και στηρίζεται σε κλινικές έρευνες. Ωστόσο η χρήση του νερού την στιγμή που γεννιέται το μωρό (δηλαδή στο δεύτερο στάδιο του τοκετού) είναι κάτι που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα, καθώς η έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκής.

Έτσι η έγκυος και ο σύντροφος πρέπει να ενημερωθούν για την εναλλακτική λύση όπου ο τοκετός ολοκληρώνεται έξω από το νερό καθώς έχουν περιγραφεί πολύ σπάνια, περιστατικά λοίμωξης του μωρού, ρήξης του ομφάλιου λώρου ή ακόμη και πνιγμού του μωρού κατά την στιγμή της γέννησής του μέσα στο νερό. Επίσης και ο τοκετός του πλακούντα (του ιστού που βγαίνει μετά το μωρό) θα πρέπει να γίνει εκτός νερού.

Η γυναίκα συνήθως μπαίνει στο νερό την στιγμή που έχουν δυναμώσει οι πόνοι και ο τοκετός είναι εγκατεστημένος, ωστόσο μπορεί να μπει και νωρίτερα αν το επιθυμεί. Αν η γυναίκα χρειαστεί ειδική παυσίπονη ένεση ή επισκληρίδιο αναισθησία θα πρέπει να εγκαταλείψει την ειδική μπανιέρα τοκετού και δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτή. Επίσης άλλοι λόγοι που η επίτοκος (έγκυος) θα πρέπει να βγει από το νερό αφορούν την περίπτωση αυξημένης αρτηριακής πίεσης, θερμοκρασίας ή ταχυκαρδίας της ίδιας, ανώμαλου καρδιακού ρυθμού του μωρού, και τέλος στην περίπτωση που ο τοκετός δεν προχωρά με τον αναμενόμενο ρυθμό μέσα στο νερό.

Η χρήση του νερού σαν υποβοηθητικό μέσο στην επίτευξη φυσιολογικού τοκετού έχει αναμφισβήτητα οφέλη.

Για την επίτευξη τοκετού στο νερό χωρίς επιπλοκές χρειάζεται ο μαιευτήρας να έχει εμπειρία στο είδος αυτού του τοκετού, να τηρεί τα κριτήρια της επιλογής των εγκύων που επιθυμούν να έχουν μια ολιστική προσέγγιση του φυσιολογικού τοκετού και να ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου