Ο Dr. Ιωάννης Περιστέρης M.D., PhD, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής επέμβασης.
Η λαπαροσκόπηση άρχισε να χρησιμοποιείται στην γυναικολογία ως διαγνωστική μέθοδος στην δεκαετία του’70. Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο, που επιτρέπει να δούμε και να διαγνώσουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κοιλίας της γυναίκας.
Από μια μικρή τομή στο ύψος του ομφαλού, εισάγουμε ένα φακό από τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων. Τα τελευταία χρόνια, η θεαματική ανάπτυξη της τεχνολογίας, η συνεχής εξέλιξη των ιατρικών εργαλείων και η χρήση των λέιζερ επέτρεψαν τη χρήση της λαπαροσκόπησης όχι μόνο για διαγνωστικούς λόγους, αλλά και για την εκτέλεση διάφορων, μικρών στην αρχή και στη συνέχεια μεγάλων, γυναικολογικών επεμβάσεων. Σήμερα, η μέθοδος εφαρμόζεται στις περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις, αλλά και σε πολλές άλλες επεμβάσεις στης γενικής χειρουργικής.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερέχει της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης
Για κάθε ασθενή που πρέπει να χειρουργηθεί, το νυστέρι αντιπροσωπεύει σίγουρα μια απειλή. Είναι, λοιπόν , φυσικό μια τεχνική που θεραπεύει χωρίς νυστέρι, με μια μικρή τομή 1 – 2 εκατοστά, να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα , μάλιστα, για τις γυναίκες, που τόσο πολύ ανησυχούν για την εμφάνιση τους, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική εξέλιξη.
Τι πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική έναντι της κλασσικής χειρουργικής;
• Το μεγάλο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η αποφυγή της χειρουργικής τομής και ο μη τραυματισμός των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος και ιδιαιτέρως του περιτοναίου. Ευνοϊκά επακόλουθα αυτού είναι η έλλειψη πόνου και η ταχύτητα κινητοποίηση της ασθενούς η αποφυγή της πιθανής φλεγμονής του τραύματος.
• Το ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν δημιουργεί συμφύσεις – κάτι που έχει αποδεχθεί κλινικά και πειραματικά. Έτσι διαφυλάσσεται στο ακέραιο η γονιμοποιητική ικανότητα μιας γυναίκας που θα υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση.
• Η μείωση των ενδοκοιλιακών φλεγμονών.
• Η ελάττωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και η έλλειψη πόνου επιτρέπουν την ταχύτητα εξόδου της ασθενούς από το νοσοκομείο, τη γρήγορη επαγγελματική δραστηριοποίηση της και τη μείωση έτσι του κόστους νοσηλείας και της γενικότερης δαπάνης της εθνικής οικονομίας. Στις ΗΠΑ υπήρξε εξοικονόμηση 138.700.000 δολαρίων κατά το έτος 1992, μόνο από τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εξωμητρίου.
• Το αισθητικό αποτέλεσμα από την απουσία μετεγχειρητικής ουλής, που δεν είναι καθόλου αμελητέο, ιδιαίτερα για μια γυναίκα.
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδεικνύεται η λαπαροσκοπική χειρουργική
Υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για την εφαρμογή της νέας τεχνικής και ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εκτιμάται ξεχωριστά. Η παχυσαρκία εθεωρείτο παλιότερα αντένδειξη, σήμερα όμως , για τους περισσότερους, δεν αποτελεί εμπόδιο. Προηγούμενες εγχειρήσεις είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντένδειξη , λόγω των συμφύσεων που έχουν πιθανόν δημιουργηθεί, αλλά και το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί, Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη σημασία για την επιτυχία της μεθόδου έχει η πείρα του χειρουργού, ο οποίος πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την μέθοδο, και η μείωση του κόστους νοσηλείας.
Πόσο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Ήδη από το 1991, τα 4/5 των γυναικολογικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι κάθε άρρωστος που είναι σε θέση να υποβληθεί σε ανοιχτή επέμβαση μπορεί να υποστεί και λαπαροσκοπική.
Παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λαπαροσκοπική χειρουργική
Θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η λαπαροσκοπική χειρουργική.
Κύστες των ωοθηκών :
Η τελειοποίηση των λαπαροσκοπικών εργαλείων έχει κάνει σήμερα δυνατή την λαπαροσκοπική αφαίρεση όλων των καλοηθών όγκων και κυρίως κυστών όλων των ειδών. Το μόνο πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, είναι η ύπαρξη κακοήθειας. Γι’αυτό, πριν την επέμβαση , χρειάζεται ένας πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος, που πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Εφόσον η προεγχειρητική διάγνωση κλίνει υπέρ τη καλοήθειας και το μέγεθος της κύστης δεν είναι μεγαλύτερο από 15εκ., η αφαίρεση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.
Ινομυώματα:
Τα ινομυώματα είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλιακίας και είναι αιτία αιμορραγιών, πόνων και φαινομένων πίεσης των γειτονικών οργάνων.
Η θεραπεία τους γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά. Από τη στιγμή που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων είναι σήμερα εφικτή με μεγάλη ασφάλεια, εφόσον αυτά έχουν διάμετρο μικρότερη από 10εκ., είναι λιγότερα από τρία και δεν βρίσκονται μέσα στην μήτρα.
Εξωμήτριος κύηση:
Όλες οι τεχνικές αντιμετώπισης μιας εξωμήτριας κύησης που γίνονταν με την ανοιχτή επέμβαση, πλέον γίνονται αποκλειστικά με την λαπαροσκοπική μέθοδο.
Ενδομητρίωση:
Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συχνά σημαντική αιτία υπογονιμότητας. Πρόκειται για την εμφύτευση ενδομητρικού ιστού ( βλεννογόνου της μήτρας) έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται εστίες μέσα στην κοιλία που συμπεριφέρονται σαν μικρές μήτρες. Πρήζονται, δηλαδή, και αιμορραγούν κάθε μήνα κατά την διάρκεια της περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν δυσμηνόρροια (πόνου κατά την διάρκεια της περιόδου) και ενόχληση ή πόνο κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής. Ακόμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, αφού επηρεάζει την κινητικότητα της σάλπιγγας και την λειτουργία των ωοθηκών, ενώ, πολλές φορές, επιβραδύνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και δυσχεραίνει την ένωση τους με τα ωάρια. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με λαπαροσκόπηση. Ταυτόχρονα, με την ίδια μέθοδο μπορεί να γίνει η θεραπεία της, εφόσον αυτή βρίσκεται στα στάδια I, II και III, υπάρχει δηλαδή μικρή ή μεσαία εξάπλωση των ενδομητρικών εστιών. Σ’αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται λέιζερ ή ηλεκτροκαυτηρίαση , για να καταστρέψουμε τις εστίες της ενδομητρίωσης.
Υστερεκτομή:
Η υστερεκτομή ( αφαίρεση των γεννητικών οργάνων ) είναι, ως γνωστών, η συχνότερη μεγάλη γυναικολογική επέμβαση. Ήταν, λοιπό, φυσικό να αποτελέσει πρόκληση και στόχο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Πράγματι, το 1988 πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη λαπαροσκοπική υστερεκτομή, η οποία έτυχε πολύ καλής υποδοχής από τον ιατρικό κόσμο. Σήμερα, η μέθοδος έχει καθιερωθεί και έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές:
1. Η αφαίρεση της μήτρας από τον κόλπο με την βοήθεια λαπαροσκοπίου (εγχείρηση CASH ).
2. Λαπαροσκοπική υστερεκτομή και αφαίρεση του τραχήλου διά του κόλπου χωρίς κολποτομή (εγχείρηση CASH).
3. Λαπαροσκοπικά παρασκευασμένη κολπική υστερεκτομή.
Υπάρχουν άλλες δυνατότητες στην λαπαροσκοπική χειρουργική;
• Λύση συμφύσεων με ηλεκτροκαυτηρίαση
• Εξαίρεση ενδομητρίου σπειράματος που πέρασε στο εσωτερικό της κοιλιάς.
• Εξαίρεση σωληνίσκων σιλικόνης, που χρησιμοποιήθηκαν σε σαλπιγγοπλαστική.
• Παρακέντηση μικρών κύστεων των ωοθηκών και λήψη υγρού από αυτές για κυτταρολογικό έλεγχο.
• Παροδική ή μόνιμη απολίνωση (δέσιμο) των σαλπίγγων για αντισυλληπτική μέθοδο. Έτσι οι γυναίκες αποφεύγουν την διαδικασία των αντισυλληπτικών δισκίων ή των ενδομήτριων σπειραμάτων.
Έχω πρόβλημα συμφύσεων στις σάλπιγγες και υδροσάλπιγγες. Μπορεί να βοηθήσει η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει, αλλά είναι ο μόνο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος υπογονιμότητας. Οι συμφύσεις λύονται κατά την διάρκεια της επέμβασης, είτε με ακτίνες λέιζερ είτε με ηλεκτροχειρουργική. Σε περίπτωση υδροσαλπίγγων, γίνεται διάνοιξη του στομίου της σάλπιγγας, πάλι με την βοήθεια ακτίνων λέιζερ.
Θα πονάω μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική; Πόσο γρήγορα μπορώ να γυρίσω στο καθημερινό πρόγραμμα;
Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη μεταγχειρητικού πόνου. Η γυναίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Εισέρχεται το πρωί και βγαίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Δεν θα ξεχάσω, χαρακτηριστικά, δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά μια συντάκτρια του του περιοδικού μας, που χειρουργήθηκε λαπαροσκοπικά και επέστρεψε σε δύο μέρες « στο καθήκον», και η άλλη περίπτωση αφορά μια νέα γυναίκα, που, αφού υπεβλήθη σε λαπαροσκοπική αφαίρεση δερμοειδούς κύστεως το πρωί, το ίδιο βράδυ διασκέδασε με τις φίλες της σε κέντρο της παραλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου