Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ευχάριστα τα νέα για την σοβαρή ασθένεια ΣΚΠ (σκλήρυνση κατά πλάκας). Που οφείλονται;
Επιστήμονες στο Μπρίστολ είπαν ότι έχουν καλά αποτελέσματα από ένα ερευνητικό σχέδιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου.
Η ομάδα που πραγματοποίησε δοκιμές σε ποντίκια και στη συνέχεια σε ανθρώπινους ιστούς του εγκεφάλου και διαπίστωσε ότι η galanin, μια πρωτεΐνη μέσα στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τα έκανε ανθεκτικά στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ο καθηγητής David Wraith του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά ελπιδοφόρα».
Η ομάδα δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ετών πριν
να αναπτυχθεί κάποιο φάρμακο. Ο Καθηγητής David Wynick, ο οποίος εργάζεται στην έρευνα για την galanin, δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα από επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Είπε: «Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η galanin παίζει προστα τευτικό ρόλο τόσο στο κεντρικό όσο και στα περιφερικό νευρικό σύστημα - όταν ένα νεύρο έχει τραυματιστεί, τα επίπεδα της galanin αυξάνονται δραματικά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον κυτταρικό θάνατο.»
Η ομάδα έκανε την ανακάλυψη ότι τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα galanin ήταν πολύ ανθεκτικά σε νόσο παρόμοια με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας - όπως την πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα (ΕΑΕ). Τα διαγονιδιακά ποντίκια τα οποία δεν είχαν galanin ανέπτυξαν μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία νευρολογική νόσος που επηρεάζει τη μεταφορά των μηνυμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα. Είναι η πιο κοινή νευρολογική νόσος στους νέους ενήλικες, επηρεάζοντας περίπου 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 2.500 νεοδια-γνωσθέντες κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ο αριθμός και η σοβαρότητα των υποτροπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου